Pomysł na kolację. Babeczki ze szparagami i warzywne spaghetti
Sezon na szparagi w pełni. Jadalne odmiany warzywa to szparagi białe i zielone. Są one nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Szparagi są również bardzo dietetyczne. 100 gramów warzywa zawiera zaledwie 18 kalorii.
Babeczki ze szparagami – przepis
Oto przepis na pyszne babeczki ze szparagami w towarzystwie warzywnego spaghetti.
                        
Składniki:
- ciasto filo
 - surowa szynka
 - biały ser
 - cukinia
 - zielony ogórek
 - jajka
 - przyprawy
 - pestki dyni i słonecznika
 
Przygotowanie
- Foremki do babeczek wykładamy caistem filo
 - Do środka wkładamy szynkę, pokrojone ugotowane szparagi oraz biały ser
 - Jajko roztrzepujemy z ziołami, pieprzem i solą.
 - Foremki zalewamy masą jajeczną z przyprawami
 - Tak przygotowane babeczki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
 
Warzywne spaghetti – przepis
W trakcie pieczenia babeczek przygotowujemy warzywne spaghetti. Jak?
- Kroimy w paski szparagi, cukinię i surowego ogórka
 - Posypujemy warzywa uprażonymi pestkami dyni i słonecznika.
 
W zależności od preferencji szparagi mogą być ugotowane, a cukinia zgrillowana.
Jakie szparagi kupować?
W sklepach możemy dostać białe, fioletowe i zielone szparagi. Te ostatnie są najpopularniejsze. Kolor nie ma większego znaczenia, ważne jednak, żeby szparagi były świeże o czym świadczy np. intensywna barwa. Warto dokładnie obejrzeć miejsce cięcia – jeśli jest wysuszone lub brązowe, szparagi są stare. Główki szparagów powinny być ściśle zamknięte. Zarówno cienkie, jak i grube szparagi są smaczne, jednak różnią się czasem gotowania i o tym warto pamiętać. Szparagi można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Ważne jednak, by przyciąć ich końcówki i zanurzyć je w wodzie.